En psalm till sillen. Får vi lov att fresta?

Ja, så var den blomstertid nu äntligen kommen! Och midsommar står för dörren, eller rättare sagt utanför den. Blomsterplock, ringdans, sill och grill i all ära. Midsommar är även en helg för sång och musik. På KB finns böckerna som tillför traditionerna lite andlig spis. Tiden för midsommar är kanske de månader på året då bladen i psalmboken vänds allra mest. Och nu vill bevarandebloggen med hjälp av psalmböcker som skimrar och konkurrerar med midsommargrönskan  i all sin skönhet, passa på att önska en glad midsommar. Här bjuds på ett smakprov ur specialsamlingen Henrik Alms psalmbokssamling. Håll till godo.

Midsommar 003

Fästmansband, pärlstickband och sammetsband. Här är ett smakprov på några vackra band ur Alms psalmbokssamling.

Henrik Alms psalmbokssamlingen är en av KB:s specialsamlingar. Samlingen består av 1272 volymer, vilket motsvarar 36 hyllmeter. KB köpte in psalmböckerna 1969 från Henrik Alms dödsbo. Samlingen innehåller flera vackra bokband, vilket förstås var en av orsakerna till att den förvärvades. En annan var för att komplettera KB:s egna psalmböcker som innehåller många oinbundna volymer.

Midsommar 004

Vackert pärlstickband. Med lite fantasi och god vilja kan korset lätt förvandlas till en midsommarstång. ”Den svenska psalmboken”, utgiven 1818.

Midsommar 008

Fästmansband. En tradition att skaka liv i för midsommarhelgens förlovningspar? Illustrationen på bandets rygg var det fästmannen som stod för. ”Den svenska psalmboken”, utgiven 1864.

 

Midsommar 010

Sött spänne på grönskande grönt sammetsband. Utgiven 1847.

Många är det som på ett eller annat sätt rörs och berörs av sommarpsalmerna som ryms inom pärmarna på dessa ljuvliga band. Som genom ”de rika örtesängar och lundens gröna träd” sjungit sig till sommarlov. Klätt midsommarstången till tonerna av ” en vänlig grönskas rika dräkt” eller i ackompanjemang av ”I denna ljuva sommartid” hälsat sommaren välkommen.

Midsommar 013

”Den blomstertid nu kommer” i sin ursprungliga form och så som den publicerades för första gången i 1695 års psalmbok.

Vem Henrik Alm egentligen var (förutom att han levde mellan 1894-1966 och var fil. lic)  är höljt i dunkel. Ingen förklarande dokumentation har i skrivande stund gått att få fram om honom. Vet du något, hör gärna av dig.Vem han än var så är det i alla fall denne herres förtjänst att bevarandebloggen nu kan önska alla en glad midsommar mot fonden av hans vackra band. Gå ut i grönskan njut och sjung! En riktig fin midsommarhelg till alla!

 

 

 

Det här inlägget postades i Samlingar. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till En psalm till sillen. Får vi lov att fresta?

 1. Alexandra skriver:

  Åh, vilka fina bokband! Speciellt den lilla psalmboken med pärlstickbandet. Hade varit roligt att se. Glad midsommar till er alla också!

  • Anna Nilsson skriver:

   Kul att du gillar psalmböckerna Alexandra. Ja, visst är pärlstickbandet sött. Hoppas att allt är bra med dig! Och tack för midsommarhälsningen
   Alla hälsar!

 2. Maria Lagerman skriver:

  Det var en intressant samling! Något större än min egen också, men inte så stor som Brommas. Får bestämt höra av mig till specialsamlingarna och höra om förteckningen är digitaliserad.
  Letade egentligen efter hur man katalogiserar psalmböcker…
  /Maria

  • Anna Nilsson skriver:

   Hej Maria!
   Så kul att du hittat hit! Det finns en förteckning till samlingen men den är tyvärr inte digitaliserad. Hör av dig om du vill kika på förteckningen. Jag mejlar kontaktuppgifter till dig.

   Vänligen
   Anna

 3. Maria Lagerman skriver:

  Såg sen att Henrik Alm finns omskriven i Svensk biografisk handbok från 1957 som är publicerad på Runeberg.
  Han var teol.dr i grunden och verksam på Stockholms stadsmuseum…
  http://runeberg.org/vemardet/1957/0044.html

 4. Maria Lagerman skriver:

  Andra källor vet mer att berätta mer om Henrik Alm:
  http://www.dn.se/arkiv/kultur/i-manniskors-spar-han-larde-oss-alska-stockholm som omtalar hans psalmbokssamlande, men inte att samlingen finns på kb.

  Hos Stockholmskällan finns en skrift i PDF om hans initiativ och utlåtande om hans stadsvandringar:
  http://www.stockholmskallan.se/PostFiles/SMF/SD/SSMB_0005750_01.pdf

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *