En liten nyhet

En pocket har sett ut som en pocket sedan tidernas begynnelse. Nu har det dykt upp ett pocketformat som skiljer sig från mängden. Ursprungligen kommer det ifrån Holland och kallas där flipback. Den svenska utgivaren Pocketförlaget har döpt formatet till excess.
Boken är liten, 8 x 12 cm att jämföra med en vanlig pocket på 18 x 11. Papperet är tunt som i en bibel och ryggen tillåter att boken öppnas utan att man behöver hålla i med båda händerna. Man läser på tvären.

 

På bilden till vänster ligger en excessbok på en vanlig pocket som vi har gett ett skyddande pappersomslag.
Om det här är ett format som är här för att stanna eller inte går inte att säga. Det känns som om engelska och amerikanska bokförlag har fler pocketformat än vi, både större och smalare varianter kan man hitta. Bortom hörnet finns e-boken.
Som bibliotekarie uppskattar jag att pärmarna är hårdare än på en vanlig pocketbok och att våra streckkoder och exlibris får plats.

Det här inlägget postades i Pliktflöde och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *