Vanlig fråga 1: vita handskar

Ska man använda vita handskar när man läser äldre böcker?

På KB har vi ingen sådan  generell regel för böcker (med vissa undantag), däremot för annat material. Varför? Vita bomullshandskar fungerar som ett skydd mot att det som finns på händerna överförs till det man håller i. På händerna finns helt naturligt en lång rad substanser som efter en handtvätt förstås minskar radikalt i mängd och antal. På böcker och papper blir spåren synliga först då lämningarna har oxiderat. Vanligt förekommande är gula fläckar, fingeravtryck och olika missfärgningar.

Handskar är ett väldigt bra skydd mot detta – under förutsättning att de är rena och byts ofta! Men alla som har försökt vet att det är väldigt svårt att läsa en bok och vända blad med handskar på händerna. Risken är stor att man orsakar nya skador vilket ju inte var meningen.

På KB ska handskar alltid användas vid hantering av fotografiskt material och för vissa andra föremål med känslig yta efter personalens anvisningar.

Läs mer här: http://www.kb.se/besoka/bestalla/lanekort/laneregler/

Det är viktigt att komma ihåg att förutsättningarna varierar beroende på var böcker eller andra föremål samlas och i vilket sammanhang de hanteras. Det finns därför inga generella råd som kan tillämpas överallt utan reglerna kan skilja sig åt mellan institutioner.

Det här inlägget postades i Bevarande och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vanlig fråga 1: vita handskar

 1. kg gripson skriver:

  Tittar just nu på program på Viasat History där doktor Ramirez besöker ett museum/bibliotek i England. Hon bläddrar i historiska böcker som är gamla,unika och enbart förekommande i ett exemplar.HON ANVÄNDER INGA HANDSKAR! Varför gör hon inte det?

  • Charlotte Ahlgren skriver:

   Hej,
   jag har inte sett det aktuella programmet och det är därför svårt att bedöma sammanhanget. Men allmänt kan sägas att policyn för hur och för vilka föremål handskar ska användas skiljer sig åt mellan institutioner. Vad gäller böcker är det många som bedömer att risken för skador ökar om man försöker hantera eller bläddra med handskar på händerna. Det är alltså en avvägning som hänger samman med vilka övriga ordningsregler som gäller på respektive ställe. För sådana material som lätt oxiderar, tex fotografier och metaller, är det viktigt att använda handskar vid hantering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *